12782539_10205831175518783_459509413_n

Pralinková brioška

  • 15 ingredience

Mandle v curku

  • mandle 1 šálek
  • cukr 3-4 šálky
  • voda 3 šálky
  • odšťavněná červená řepa 1 šálek

 

Brioška

  • mouka 400 g
  • sůl 10 g
  • moučkový cukr 35 g
  • droždí 20 g
  • vejce 6x
  • žloutek 3x
  • máslo 300 g
  • drcené pralinky 670 g
  • vanilkový lusk 1x
  • kůra z citrónu 1x
  • kůra z pomeranče 1x

Mandle v cukru
Nejdříve si musíte udělat mandle v cukru. Je to trochu složitější, ale věřím, že to zvládnete.
Možná je seženete v obchodě, ale já je doporučuji udělat doma.

  1. Na pánev si dáme 1 šálek cukru, 1 šálek vody s trochou odšťavněné štávy z červené řepy. Poměr zhruba 4 šálky vody na 1 šálek řepy.
  2. Začneme zahřívat, stále mícháme a po vyvaření vody nasypeme mandle. Stále míchame dokud se na mandle nenabalí cukr.
  3. Mandle vysypeme na plech s pečícím papírem, necháme vychladnout (nebo dáme pro urychlení do ledničky) a tento procesto asi 3x opakujeme, dokud nejsou mandle pěkne obalené.

12804468_10205831174278752_1901543015_n

Brioška

  1. Do robota s hákem dáme vejce, mouku, cukr rozetřený s vanilkou, kůru z citrusů, sůl a necháme míchat na 2. stupeň rychlosti.
  2. Po 30 sekundách přidáme rozdrobené droždí a necháme míchat 10 minut, pak pomalu přidáváme změklé máslo nakrájené na kostičky. Stále mícháme asi 15-20 min. dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn (nemělo by se lepit a mělo by byt pružne – kdyžtak mužete přidat mouku, NE MOC).
  3. Poté výjmeme z robota, dáme do větší misky a necháme přikryté folii přes noc v lednici.
  4. Vezmeme pralinky a rozdrtíme je bud nožem, překrájíme nebo paličkou rozmlátíme.
  5. Druhý den těsto výjmeme a rozdělíme ho na 3 části. Vyválíme těsto na pomoučeném válu, na něj dáme 1/3 rozdrcených pralinek a přehneme dvakrát směrem do středu, aby nám vznikl čtverec.
  6. 12596273_10205831173958744_614653257_n

  7. Znovu vyválíme a přehneme stejným způsobem. Poté znovu výválíme a těsto ohneme směrem do středu a vytvoříme z něj bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem. Totéž uděláme s dalšími dvěmi částmi. Poté těsto přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny.
  8. Předehřejeme si troubu na 170 stupnu a pečeme 25minut do zlatova.

a je hotovo! Pozor, pralinky na briošce jsou teplé.

Přeji vám dobrou chuť

Poznámka: Na obrázku můžete vidět dva druhy mandlí. To, aby jste měli na porovnání od kupovaných mandlí a od vlastnoruče udělaných s přírodním barvivem červené řepy :)

12767281_10205831173758739_2048720976_n

Žádné komentáře

Zanechte odpověď