OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry s tygřími krevetami

  • 30 mins
  • 16 ingredience
100%

Omáčka curry

  • Red curry paste 12g
  • Olej 1 polévková lžíce
  • Kokosové mléko 250g
  • Kuřecí bujon 125ml
  • Rybí omáčka 25g
  • Limetková šťáva 15g
  • Kondenzované mléko 60g
  • Curry koření 1 lžička

 

Tygří krevety

  • Olej 15g
  • Máslo 10g
  • Limetka šťáva 10g
  • Dýně 150g
  • Mrkev 150g
  • Brokolice 150g
  • Rýže 1 hrnek - 250g
  • Koriandr (pepřový koriandr) 15 lístků

 

Ingredience

Ingredience

Pokud jste příznivci sladko-pálivé chuti, tento recept Vás určitě potěší.
 

  1. Příprava rýže:
  2. Poznámka: U přípravy rýže není nutné rýži proplachovat vodou. Pokud ji nepropláchnete, rýže se bude více lepit. Pokud rýži propláchnete vodou, dokud z rýže nepoteče čirá voda, zbavíte se tak škrobu a rýže se nebude lepit.
     
    Chuť záleží především na správném výběru. Nebojte se koupit si kvalitní rýži.

    • Do kastrůlku vsypeme 1 hrneček rýže, 1,5 hrnečku vody, přidáme sůl.
    • Kastrůlek přiklopíme pokličkou a dám pozvolna vařit. Jakmile voda začne vřít, vypneme plamen a necháme rýži 20 minut dojít.

     
    Poznámka: Pokud přivedeme rýži k varu moc rychle, rýže nebude měkká. Pokud se toto přihodí, stačí, když kastrůlek dáme zpět na plamen a necháme znovu přivést k varu a odstavíme. Důležité je rýži nikdy nepromíchávat, jinak se nám rýže spálí.
     

    Rýže

    Rýže

  3. Příprava curry omáčky:
    • Na plotnu si dáme hrnec, do kterého přidáme lžičku oleje. Přidáme curry pastu a restujeme ji asi 30s. Zalijeme kokosovým mlékem, šťávou z limetky, kuřecím bujonem a přidáme lžičku curry koření. Celou směs necháme provařit.
    • Provařenou směs sundáme z ohně a přidáme kondenzované mléko, rybí omáčku, zamícháme a dochutíme solí.

     

    curry

    curry

    Poznámka: Pokud máte rádi hodně pálivá jídla, můžete si lžičku sypaného curry koření nahradit lžičkou curry pasty. Ta je totiž mnohem intenzivnější a pálivější než curry sypané koření.
     

  4. Příprava krevet:
    • Krevety oloupeme, očistíme.
    •  

       

    • Na rozpálenou pánev přidáme olej a česnek nakrájený na plátky. Počkáme, dokud se česnek nezačne restovat, přidáme osolené krevety a kostičku másla. Pomalu restujeme z jedné strany a asi za 1,5 min krevety otáčíme (záleží i na velikosti krevet). Přidáme asi 5 lístků najemno nakrájeného koriandru a šťávu z půlky limetky a restujeme další 1,5 min.

     

  5. Příprava zeleniny:
    • Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme.
    • zelenina

    • Poté si připravíme zeleninu. Dáme vařit osolenou vodu a připravíme si nádobu se studenou vodou na zchlazení.
    • Do vařící vody vložíme nakrájenou dýni, vaříme ji 3 minuty.
    • Mrkev vaříme také 3 minuty.
    • Brokolici pouze 2 minuty.
    • Každou zeleninu po spaření zchladíme ve studené vodě, aby jí zůstala barva a struktura.

     

  6. Příprava na podávání
    • V kastrůlku si zahřejeme spolu s mrkví a dýní i curry omáčku. Když se nám omáčka začíná vařit, vložíme do ní krevety a brokolici.
    • Vše zahřejeme, stačí cca 30s a můžeme podávat.
    • Do jedné půlky mističky nandáme rýži, do druhé půlky nalijeme curry omáčku s krevetami a zeleninou. Můžeme posypat nasekaným pepřovým koriandrem a sezamovým semínkem.
    • Pokud budeme chtít, aby vše vypadalo ještě lépe, můžeme si zeleninu ohřát zvlášť ve vodě, tu pak použijeme na dozdobení talíře.

 

Curry s tygřími krevetami

Curry s tygřími krevetami

Nutriční hodnoty

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené
mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
1083,32 4997,84 46,12 194,68 12,46 30,33 3,46

 

Žádné komentáře

Zanechte odpověď