Polévka
- olivový olej 8 g
- cibule 150 g
- pórek (zelené části) 460 g
- česnek 15 g
- voda (nebo zeleninový vývar) 1,5 l
- brambory 400 g
- smetana 55 g
Zastřená vejce
- voda 2 l
- vejce 1x
- ocet 25 g
Krutony
- tymián 4 snítky
- toastový chléb 4 plátky
- olivový olej 8 g
- Sůl a pepř
Pórková polévka
- Nakrájíme si cibuli na kostičky, pórek na kolečka, brambory na kostky.
- Rozehřejeme si hrnec, přidáme olivový olej a pak cibulku, orestujeme.
- Vložíme pórek, česnek, brambory a zalijeme vývarem.
- Provaříme, dokud se pórek nerozpadá v prstech.
- Rozmixujeme a přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Zastřené vejce
- Začneme vařit vodu, do vody přidáme ocet.
- Zvlášť do misek si vyklepneme vejce.
- Ve vařící se vodě uděláme vír (lžící), do kterého vložíme vejce. Voda se nám vajíčkem zchladí, proto necháváme hořák pořád na plný výkon. Jakmile voda začne znovu silně bublat, tak hořák ztlumíme a vajíčko vaříme 3 minuty. Tak nám zůstane žloutek stále tekutý.
- Vejce vyjmeme z vody a vložíme do studené vody, aby se nám dále nevařilo.
Krutony
- Rozehřejeme si troubu na 200°C.
- Připravíme si plech s pečicím papírem.
- Nakrájíme si plátky toustového chleba na kostičky, vložíme na plech, pokapeme olivovým olejem.
- Přidáme tymián, sůl a pepř a promícháme.
- Krutony na plechu rozprostřeme, vložíme do trouby, pečeme asi 20min dokud nejsou zlatavé.
Každá trouba je jiná, proto je lepší krutony každých 5 minut zkontrolovat a zároveň s tím trochu promíchat.
Tímto máme vše připravené a můžeme podávat. Nejprve nalejeme do talíře polévku, pak vejce a nakonec krutony.
Polévku můžeme ozdobit rostlinami sedmikrásek ze zahrádky, nebo vajíčko naříznout ostrým nožem a trochu otevřít. Vše zaleží na vaší kreativitě.
Dobrou chuť.
Nutriční hodnoty – Pórková polévka
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
107,98 | 786,31 | 9,07 | 18,52 | 4,70 | 8,82 | 1,97 |
Žádné komentáře