OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapečené cuketky plněné ricottou a žampiony s kuskusem

  • 75 mins
  • 11 ingredience
100%

Ingredience

  • žampióny 130g
  • ricotta 250g
  • lanýžový olej 10g
  • parmazán 100g
  • česnek 2 stroužky
  • žloutek 2x
  • oregáno 1 lžíce
  • vařený kuskus 600g
  • zelené fazolky (nebo čerstvý hrášek) 120g
  • kukuřice 120g
  • tvaroh 120g

POZNÁMKA: recept je připravený na 6 porcí. Což znamená 12 ks malých cuketek, nebo 3 ks velkých cuket

  1. Do vody, která se vaří, vložíme velkou cuketu na 5 minut, pokud máte malou, stačí 3 minuty. Poté cuketu vyndáme a dáme do studené vody.
  2.  

  3. Zelené fazolky (můžeme použít i čerstvý hrášek hrášek) vložíme do hrnce s vodou a necháme vařit 30s (můžete použít i vodu z cuketek), pak vyndáme a dáme do studené vody, aby se nám dále nevařily.
  4.  

  5. Příprava kuskusu:
    • Kuskus připravíme tak, že do nádoby dáme kuskus a přidáme trochu olivového oleje, soli a promícháme. Potom zalijeme vařící vodou (můžete použít i vodu z cuketek) asi tak 1cm nad kuskus a přetáhneme potravinářskou folii, aby nám neutíkalo teplo.
    • Po 5 minutách odkryjeme, zamícháme a znova přikryjeme. Tím ho máme připravený k podávání.
  6.  

  7. Dáme si rozehřát troubu na 200°C.
  8.  

  9. Cuketu rozkrojíme na půlku a vydlabeme buď lžící, nebo můžeme použít vykrajovátko na meloun. Nakrájíme žampiony na malé kostičky a rozsekáme oregano najemno. Nějaké žampiony si necháme na ozdobení.
  10. Vykrájené cuketky

    Vykrájené cuketky

     

    POZNÁMKA: Pokud sháníte vykrajovátko, tak dobré má třeba Tescoma, kde se pohybuje v přiměřené kvalitě i ceně. Objednat si ho můžete zde.

     

    POZNÁMKA: Nejlepší varianta je pořídit si květináček živé rostlinky oregana, nebo si ho pořídit na zahrádku. Bude Vám růst celé léto a nepotřebuje tolik údržby.

     

  11. Náplň do cuket si připravíme tak, že smícháme ricottu, nakrájené žampiony, lanýžový olej, nastrouhaný parmazán (50g), žloutek, rozlisovaný česnek, oregano, sůl a pepř.
  12.  

  13. Náplň vkládáme na cuketky. Posypeme zbylým parmazánem a oregánem.
  14. Naskládané plněné cuketky

    Naskládané plněné cuketky

     

    POZNÁMKA: Pokud budete používat lanýžový olej, zkuste ho před nákupem nejdříve ochutnat. Má velmi specifickou a výraznou chuť. Ovšem komu zachutná, je to láska na celý život. Podobně jako olivy. Koupit ho můžete zde.

     

  15. Připravíme si zapékací mísu, do které vložíme pečicí papír. Vyskládáme cuketky a můžeme vložit do rozehřáté trouby na 200°C. Necháme péct asi 30 – 40 min, dokud nebude parmazán dozlatova.
  16. Zapečené cuketky

    Zapečené cuketky

     

  17. Cuketky můžeme dozdobit velmi na tenko nakrájenými čerstvými žampiony, čerstvými lístky oregana. Celý pokrm zakápneme lanýžovým olejem.
  18.  

  19. Můžeme nandávat, nejprve kuskus, poté fazolky s kukuřicí a navrch cuketky. Cuketky můžeme dozdobit velmi na tenko nakrájenými čerstvými žampiony, čerstvými lístky oregana. Na talíř si přidáme tvaroh. Celý pokrm zakápneme lanýžovým olejem.

 

Přeji vám dobrou chuť

Přeji vám dobrou chuť

 

Nutriční hodnoty – Zapečená cuketa plněná ricottou a žampióny

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
403,22 1687,09 24,07 39,77 2,04 16,19 1,19

 

Žádné komentáře

Zanechte odpověď