Ingredience
- žampióny 130g
- ricotta 250g
- lanýžový olej 10g
- parmazán 100g
- česnek 2 stroužky
- žloutek 2x
- oregáno 1 lžíce
- vařený kuskus 600g
- zelené fazolky (nebo čerstvý hrášek) 120g
- kukuřice 120g
- tvaroh 120g
POZNÁMKA: recept je připravený na 6 porcí. Což znamená 12 ks malých cuketek, nebo 3 ks velkých cuket
- Do vody, která se vaří, vložíme velkou cuketu na 5 minut, pokud máte malou, stačí 3 minuty. Poté cuketu vyndáme a dáme do studené vody.
- Zelené fazolky (můžeme použít i čerstvý hrášek hrášek) vložíme do hrnce s vodou a necháme vařit 30s (můžete použít i vodu z cuketek), pak vyndáme a dáme do studené vody, aby se nám dále nevařily.
- Příprava kuskusu:
- Kuskus připravíme tak, že do nádoby dáme kuskus a přidáme trochu olivového oleje, soli a promícháme. Potom zalijeme vařící vodou (můžete použít i vodu z cuketek) asi tak 1cm nad kuskus a přetáhneme potravinářskou folii, aby nám neutíkalo teplo.
- Po 5 minutách odkryjeme, zamícháme a znova přikryjeme. Tím ho máme připravený k podávání.
- Dáme si rozehřát troubu na 200°C.
- Cuketu rozkrojíme na půlku a vydlabeme buď lžící, nebo můžeme použít vykrajovátko na meloun. Nakrájíme žampiony na malé kostičky a rozsekáme oregano najemno. Nějaké žampiony si necháme na ozdobení.
- Náplň do cuket si připravíme tak, že smícháme ricottu, nakrájené žampiony, lanýžový olej, nastrouhaný parmazán (50g), žloutek, rozlisovaný česnek, oregano, sůl a pepř.
- Náplň vkládáme na cuketky. Posypeme zbylým parmazánem a oregánem.
- Připravíme si zapékací mísu, do které vložíme pečicí papír. Vyskládáme cuketky a můžeme vložit do rozehřáté trouby na 200°C. Necháme péct asi 30 – 40 min, dokud nebude parmazán dozlatova.
- Cuketky můžeme dozdobit velmi na tenko nakrájenými čerstvými žampiony, čerstvými lístky oregana. Celý pokrm zakápneme lanýžovým olejem.
- Můžeme nandávat, nejprve kuskus, poté fazolky s kukuřicí a navrch cuketky. Cuketky můžeme dozdobit velmi na tenko nakrájenými čerstvými žampiony, čerstvými lístky oregana. Na talíř si přidáme tvaroh. Celý pokrm zakápneme lanýžovým olejem.
POZNÁMKA: Pokud sháníte vykrajovátko, tak dobré má třeba Tescoma, kde se pohybuje v přiměřené kvalitě i ceně. Objednat si ho můžete zde.
POZNÁMKA: Nejlepší varianta je pořídit si květináček živé rostlinky oregana, nebo si ho pořídit na zahrádku. Bude Vám růst celé léto a nepotřebuje tolik údržby.
POZNÁMKA: Pokud budete používat lanýžový olej, zkuste ho před nákupem nejdříve ochutnat. Má velmi specifickou a výraznou chuť. Ovšem komu zachutná, je to láska na celý život. Podobně jako olivy. Koupit ho můžete zde.
Nutriční hodnoty – Zapečená cuketa plněná ricottou a žampióny
Energie | Energie | Bílkoviny | Sacharidy | Z toho cukry | Tuky | Nenasycené mastné kyseliny |
(kCal) | (kj) | (g) | (g) | (g) | (g) | (g) |
403,22 | 1687,09 | 24,07 | 39,77 | 2,04 | 16,19 | 1,19 |
Žádné komentáře