OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meruňkový dort

  • 40 mins
  • 10 ingredience
83%

Ingredience

  • meruňky 10x
  • smetana na šlehání 0,8l
  • vanilkový lusk 1x
  • skořice 1 lžička
  • nízkotučný tvaroh ve vaničce 500g
  • cukr 150g
  • piškot (pokud se vám nechce dělat, můžeme použít české piškoty)
  • vejce 6x
  • cukr moučka 150g
  • hladká mouka 150g
Meruňkový dort - suroviny

Meruňkový dort – suroviny

 

RADA: U vanilkového lusku jsem se v ČR dozvěděl, Že je to sezónní zboží ☹ (nechápu!!), ale nakonec jsem ho přeci jen našel v Globusu).

 

  1. Ze 100g cukru si uděláme karamel. Do něj vlijeme 0,4L smetany. Karamel děláme ve větším hrnci, aby nám smetana nevyběhla.
  2.  
    Meruňkový dort - příprva

  3. Smetanu přivedeme znovu k varu a necháme všechen karamel ve smetaně rozpustit.
  4.  

  5. Hotovou karamelovou šlehačku dáme do ledničky vychladit. (karamelovou šlehačku je dobré si připravit den předem, aby nám pořádně vychladla. Všechny mléčné výrobky dobře zabalte, aby nenačichly od jiných potravin.)
  6.  

  7. Poté si připravíme korpus a rozehřejeme si troubu na 200°C
  8.  

  9. Vyklepneme 6 vajíček, přidáme k nim 150g cukr moučka a šleháme 8-15 minut. Záleží, jak máte silný šlehač (použijte větší nádobu – vajíčka s cukrem hodně nabudou).
  10.  

  11. Po vyšlehání vmícháme už ručně nebo stěrkou hladkou mouku. Mouku přidáváme pomalu po 3 dávkách (mouka musí být pořádně smíchaná s vejci, ale nemícháme moc agresivně. Mouku vmícháváme tak, že si nádobu nakloníme a od spoda krouživými pohyby vmícháváme, aby se v těstě stále tvořil vzduch.
  12.  
    vse
     

  13. Poté si připravíme 2 plechy s pečícím papírem. Na pečící papír nalijeme těsto, rozetřeme asi tak na 1cm vysokou vrstvu a dáme péct. Pečeme přibližně 10 min, dokud piškot není navrchu zlatavý.
  14.  

  15. Vyndáme z trouby, otočíme těsto pečícím papírem nahoru. Navrchu trochu navlhčíme a pomalu sundáme pečící papír.
  16.  

  17. Vezmeme formu, do které budeme dort skládat. Obtiskneme jí do piškotu a ořízneme tvar.
  18.  

  19. Piškot dáme do lednice vychladnout.
  20.  

  21. Při pečení korpusu si můžeme vyšlehat karamelovou šlehačku. do vyšlehané šlehačky vmícháme 250g tvarohu. A dáme znovu do ledničky, aby nám ještě více ztuhla.
  22.  

  23. Do zbylé smetany přidáme vanilkový lusk, skořici, a cukr. Vše dle chuti a vyšleháme. Do vyšlehané šlehačky vmícháme 250g tvarohu. A dáme znovu do ledničky, aby nám ještě více ztuhla.
  24.  
    Rada: vanilku si připravíme tak, že přes ní nejdřív přejedeme nožem, pak ji rozřízneme podél vejpůl a z vnitřku nožem vyškrábneme.
     
    vanilk.lusk
     


     
    Rada: aby se nám vanilka dobře promíchala se šlehačkou, je dobré ji vetřít do moučkového cukru. To uděláme tak, že smícháme vanilku s cukrem a pak nožem třeme tak dlouho dokud nám nezmizí z cukru vetší kousky vanilky.
     
    Vanilka
     

     
    Rada: Zbylý lusk si mužeme přidat do nádoby s cukrem. Ten nám ho hezky provoní.
     

  25. Meruňky si omyjeme, vypeckujeme a dáme odkapat na čistou utěrku.
  26.  

    Meruňkový dort - příprava 2

    Meruňkový dort – příprava


     

  27. Teď máme vše připraveno a můžeme začít skládat nejprve piškot, potom karamelovou šlehačku, na kterou pokládáme připravené meruňky. Meruňky trochu rozmáčkneme tak, aby tvořily spíše plát než mističku. Meruňky potřeme šlehačkou se skořicí a vanilkou a přikryjeme korpusem. Navrch korpusu natřeme karamelovou šlehačku a ozdobíme meruňkami a šlehačkou se skořicí. Můžeme také zdobit lístky nebo květy máty, čokoládou či červeným šťovíkem nebo plátky sušených meruňek, viz můj recept zde.
  28.  
    Meruňkový dort - vyskládání na piškot

  29. Dort dáme do lednice do druhého dne uležet a ztuhnout

 

Rada: Ze zbylého korpusu si můžeme do misek seskládat zbylou šlehačku či přidat marmeládu, čokoládu, nutelu, dle Vaších chutí. Nebo si nechat vyhrát vaše malé ratolesti ☺ a zkonzumovat, aby jme neměly chuť na dort před uležením ☺

 

Nutriční hodnoty – Meruňkový dort

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
439,03 2004,20 11,01 41,32 31,20 30,04 16,56

Žádné komentáře

Zanechte odpověď