OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Letní krevetový salát s rýžovými nudlemi

  • 20 mins
  • 23 ingredience
100%

Salát s krevetami a nudlemi

  • krevety 200g
  • česnek 6 stroužků
  • limetka 30g
  • máslo 20g
  • lístky koriandru 50g
  • Rýžové nudle 100g (před uvařením)
  • sezamový olej 15g
  • lusky cukrového hrášku 100g
  • žlutá paprika 100g
  • červená paprika 100g
  • jarní cibulka 100g
  • mango 100g
  • cuketa 100g

 

Dresing

  • šalotka 1x (cca 40g)
  • česnek 2 stroužky
  • chilli paprička 1x (cca 15g)
  • šťáva z limetky z 1 (cca 30g)
  • sójová omáčka 1 lžička
  • rybí omáčka (fish sauce) 2x polévková lžíce
  • palmový cukr 2,5x polévková lžíce
  • sezam bílý nebo černý 1x polévková lžíce
  • sezamový olej 2x polévková lžíce
  • sůl

 

Ingredience - letní krevetový salát

Ingredience – letní krevetový salát

 

Dresing

 

  1. Nakrájíme šalotku na malé kostičky.
  2.  

  3. Utřeme česnek se solí.
  4.  

  5. Rozkrojíme chilli papričku na půl a vyndáme semínka, nakrájíme na malé kostičky.
  6.  
    POZNÁMKA: Je lepší použít na přípravu chilli papriček gumové rukavice, tak předejdete nehodám.
     

  7. Vymačkáme šťávu z limetek.
  8.  

  9. Všechny ingredience smícháme dohromady: šalotku, česnek, chilli, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, rybí omáčku, palmový cukr, sezamový olej, sezam. Důkladně promícháme.

 

Nudle

 

  1. Dáme si vařit vodu, kterou osolíme.
  2.  

  3. Vařící vodu sundáme z plotny a vložíme do ní nudle.
  4.  

    Rýžové nudle

    Rýžové nudle

  5. Přikryjeme pokličkou nebo potravinářskou folií a necháme 5min. Potom nudle scedíme a prokápneme sezamovým olejem, aby se nám neslepily.

 

Salát

 

  1. Do vařící vody vložíme cukrové lusky.
  2.  

  3. Po 30s vyndáme a rychle vkládáme do studené vody. Proto, aby zůstaly křupavé a zelené.
  4.  

    Lusky

    Lusky

  5. Zchlazené lusky vyndáme a nakrájíme je na cca 3 kusy.
  6.  

  7. Papriku nakrájíme na proužky.
  8.  

  9. Z cukety odkrojíme zelenou část bez semínek a nakrájíme ji také na proužky (5cm).
  10.  

  11. Jarní cibulku a zelenou část nakrájíme na tenká kolečka, bílou část nakrájíme na nudličky.
  12.  

  13. Mango oloupeme, odkrojíme od pecky a nakrájíme ji na tenké nudličky.
  14.  

  15. V míse vše smícháme dohromady. Přidáme nudle, koreandr nakrájený na proužky. Celý salát dochutíme solí a můžeme i pepřem.

 

Poznámka: Tenké nudličky jarní cibulky můžeme vložit do studené vody, které se nám v ní zkroutí. Můžeme je poté použít na finální ozdobu servírovaného jídla.

 

Krevety

 

  1. Krevety oloupeme, očistíme.
  2.  

     

  3. Na rozpálenou pánev přidáme sezamový olej, česnek nakrájený na plátky, počkáme, dokud se česnek nezačne restovat, přidáme osolené krevety a kostičku másla. Pomalu restujeme z jedné strany a asi za 1,5 min krevety otáčíme (záleží i na velikosti krevet). Přidáme asi 4 lístky najemno nakrájeného koreandru a šťávu z limetky a restujeme další 1,5 min.

 

Krevety

Krevety

A můžeme nandávat. Doprostřed talíře nandáme salát s nudlemi. Nandáme krevetky a můžeme dozdobit mangem či jarní cibulkou, posypeme bílým nebo černým sezamem.

 

Poznámka: Pokud si salát nesníte hned doma, ale budete brát s sebou, je dobré nechat nudle vychladnout, poté smíchat se zeleninou a dresink si nechat do sáčku zvlášť.

 

Nutriční hodnoty – Salát bez dresingu

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
337,22 1873,78 26,97 51,38 11,74 14,73 3,78

 

Nutriční hodnoty – Salát s dresingem

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
501,52 2561,13 30,26 71,51 26,33 22,54 3,60

Žádné komentáře

Zanechte odpověď