OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Letní salát

  • 30 mins
  • 16 ingredience
100%

Dresing (10 porcí)

  • vinný ocet 100g
  • pepř 1 lžíce
  • sůl 1,5 lžíce
  • med 40g
  • olej 200g

Poznámka:
Vždy záleží, jaké suroviny použijeme, čím kvalitnější a chutnější přísady, tím kvalitnější a chutnější dresink!
Začneme typickým italským dresinkem, je velmi jednoduchý a můžete si ho nechat v lednici dlouho a vytáhnout, kdy bude potřeba (olivový olej po 2 dnech v lednice ztuhne proto je lepší si dresink vyndat 1h před použitím a pote pořádně protřepat)

Začneme tím, že do vyšší nádoby nalijeme vinný ocet s medem, solí a pepřem. Poté směs rozmixujeme. Při mixování velmi pomalu přidáváme olivový olej (jako když připravujeme majonézu). Po zhoustnutí dresink přelijeme do nádoby a necháme odpočinout v ledničce (nejlépe jeden den, dresink má potom jemnější a vyváženější chuť).

Salát

  • Mandle 1g
  • avokádo 100g
  • kuličky černého rybízu 10g
  • cherry rajče 150g
  • hrášek 20g
  • jarní cibulky 30g
  • menší mrkev 60g
  • citron 10g
  • bazalka , oregano snitek bylinek
  • Květy macešky 2
  • Mix salátů 25g

U mixů salátů záleží, co máte k dispozici. Např. lístky červené řepy, řeřichu, listy šťovíku, listy hořčice, libeček, hráškové klíčky, lístky lebedy, lollo rossa, lollo biondo, lichořeřišnice (kapucínka)

U květů macešky i nejrůznějších salátů používejte ty, u kterých máte jistotu, že nebyly chemicky ošetřeny.

Letní salát - ingredience

Letní salát – ingredience

Poznámka:
Lichořeřišnice (kapucinka)
Jsou známé její léčebné účinky, říká se ji rostlinné antibiotikum. V lidovém léčitelství se sbírají listy, květy i semena. Působí hlavně jako antibiotický lék, potlačuje záněty při nemocech močových a dýchacích cest. Celá rostlina je poživatelná, mladých listů a výhonků se používá jako salátové zeleniny a poupata i nezralé plody se nakládají do octových nálevů (náhrada za kapary).

Postup:

  1. Nejdříve oloupeme mrkev, vyhodíme slupky i kraj mrkve. Mrkev nastrouháme na tenké proužky (pomocí škrabky) a vložíme ji do připraveného dresinku, necháme ji marinovat min. 1 hodinu.
  2. Dále nakrájíme jarní cibulku, uřízneme asi 3 cm od předku (bílá část) a zbytek nakrájíme na úzká kolečka.
  3. Uříznuté 3 cm cibulky hodíme do vroucí vody asi na půl minuty a schladíme v ledové vodě. K ní přihodíme nakrájenou cibulku na kolečka, aby se omyla.
  4. Poté omyjeme lístky salátů a oloupeme a nakrájíme avokádo. Nakrájíme rajčata, vyloupeme hrášek, nakrájíme citron na menší trojúhelníčky.
  5. Vše můžeme poskládat na talíř tak, aby působil svěže. Salát pokapeme dresinkem dle chuti. Nakonec na salát nastrouháme mandli. K salátu můžeme přidat zastřené vejce, kozí sýr či tofu.

Tento salát můžete využít u receptu „Domácí tortilla s kuřecím masem a letním salátem“.

Přeji dobrou chuť

Filip Šulc

Letní salát - může se podávat

Letní salát – může se podávat

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
420,93 1761,21 5,39 16,29 6,12 35,52 4,70

 

Žádné komentáře

Zanechte odpověď