OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dýňová polévka

  • 18 ingredience
100%

Dýňová polévka

  • dýně 800 g
  • cibule 400 g
  • zázvor 30 g
  • voda nebo kuřecí vývar 600 g
  • oregáno 5x snítek
  • tymián 5x snítek
  • smetana 250 g
  • olivový olej 10 g
  • kurkuma 5 g (půl lžíce)
  • balsamico 15 g (jeden a půl lžíce)
  • paprika nebo hříby 350 g
  • dýňová semínka 20 ks
  • lískový oříšek 4 ks

ingredience
 
Polévka:

  1. Nakrájíme si cibuli a dáme ji restovat na olivovém oleji do sklovata.
  2.  

  3. Přidáme dýni nakrájenou na kostky asi kolem 1,5 cm a zázvor, který oloupeme a nakrájíme asi na 0,5 cm kostičky, trochu orestujeme a zalijeme vodou (nebo kuřecím vývarem).
  4.  

  5. Pak přidáme oregáno , tymiánové lístky z 5 snítků a půl kurkumy Poté necháme vařit asi 30 minut, dokud dýně nezměkne a nevyvaří se většina vody, čím víc vody vyvaříme, tím budeme mít polévku hustší.
  6.  

  7. Provařenou polévku sundáme z plotny, přidáme smetanu a 1,5 lžíce balsamica glaze a rozmixujem do hladka a dochutíme solí.
  8.  

    • Rada: Pokud si nejsme jistí kolik vody nám má zbýt, můžeme si dýni přecedit a postupně vodu či vývar přilévat, jak polevku mixujem.

    • Rada: Polévku si můžeme vyšlehat tyčovým mixérem těsně před podáváním tak, aby se nám udělala pěna na povrchu.
    • Dále si dáme na suchou rozpálenou pánev nakrájenou papriku na plátky a nechame ji dělat až nám zčerná povrch a změkne, tak aby se dala sloupnou. Pak ji sloupneme a nakrájíme na malé kostičky nebo, což je uplně nejlepší, vezmeme hříbky a orestujeme je na pánvi spolu s máslem a solí. Nejdříve z jedné strany, nemícháme a nehýbáme s houbami tak, aby se nám z jedné strany udělala pěkná barva, pak promícháme a restujeme dál, dokud nemáme houby krásně zlatave pozor aby se nam máslo nepřepálilo.
    •  

    • Pak si připravíme oříšky, které orestujeme a sloupneme ze slupky.
    •  

    • Potom orestujeme semínka dýně spolu se solí.

 
Krutóny:

  1. Rozehřejeme si troubu na 200°C.
  2. Připravíme si plech s pečicím papírem.
  3. Nakrájíme si plátky toustového chleba na kostičky, vložíme na plech, pokapeme olivovým olejem.
  4. Přidáme tymián, sůl a pepř a promícháme.
  5. Krutony na plechu rozprostřeme, vložíme do trouby, pečeme asi 20min dokud nejsou zlatavé.
    Každá trouba je jiná, proto je lepší krutony každých 5MINUT zkontrolovat a zároveň s tím trochu promíchat.

Provařenou polévku sundáme z plotny, přidáme smetanu a 1,5 lžíce balsamica glaze a rozmixujem do hladka a dochutíme solí.

Polévku si můžeme vyšlehat tyčovým mixérem tak, aby se nám udělala pěna na povrchu.

Pak nandáme polévku, přidáme kapky dínového oleje, doprostřed dáme houby nebo papriku, ozdobýme bylinkami. Já zdobyl oregánem a štovíkem. Kvítky jsou také ze šťovíku. Vezmem struhadlo a navrch nastrouháme ořišek a nakonec krutóny, aby se nam před podáváním nerozmočily a můžeme podavat. S houbami je to dokonalost sama ☺

dobrou chut ☺

Nutriční hodnoty: Dýňová polévka s paprikou

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené
mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
333,76 1396,51 5,38 29,61 14,19 22,36 11,78

Nutriční hodnoty: Dýňová polévka s hříbky

Energie Energie Bílkoviny Sacharidy Z toho cukry Tuky Nenasycené
mastné kyseliny
(kCal) (kj) (g) (g) (g) (g) (g)
353,29 1478,21 8,31 28,91 11,26 24,07 12,77

Žádné komentáře

Zanechte odpověď